Voordelen van ergotherapie

Wat zijn de voordelen van ergotherapie voor volwassenen?

Het werk van een ergotherapeut bestaat erin iemands vermogen om dagelijkse taken zo zelfstandig mogelijk uit te voeren, te herstellen. Deze taken omvatten de basisactiviteiten van het dagelijks leven en de instrumentele activiteiten van het dagelijks leven (ADL’s).

Tot de ADL’s behoren eten, aankleden, naar het toilet gaan en baden. Tot de instrumentele activiteiten van het dagelijks leven behoren autorijden, het bereiden van maaltijden en vrijwilligerswerk. Wanneer iemand moeite heeft met de basale of instrumentele ADL’s, kan ergotherapie helpen om weer zelfstandig te functioneren, met de volgende zes voordelen!

1. Veilig verbeteren van bewegingsbereik en kracht

Chirurgie, artritis of een beroerte kunnen veranderingen veroorzaken in de hoeveelheid beschikbare beweging in gewrichten zoals het schoudergewricht. Ergotherapeuten werken samen met hun cliënten om het bewegingsbereik te verbeteren door middel van:

Passieve range of motion, waarbij therapeuten de bewegingsuitvoering van hun cliënt stimuleren door hen te helpen bij het maken van kleine gewrichtsgerelateerde bewegingen, actieve ondersteunende range of motion genoemd.

Actieve range of motion is wanneer een patiënt zijn arm beweegt of andere gewrichtsgerelateerde bewegingen uitvoert op eigen kracht, zonder fysieke hulp.

Een juiste lichaamshouding, zoals liggen op de rug of op de zij, ondersteunt ook de terugkeer van onafhankelijke functie met volledige bewegingsuitslag. In een liggende positie wordt de door de zwaartekracht veroorzaakte weerstand verminderd, terwijl de beweeglijkheid van de gewrichten wordt vergroot. Pijn kan gemakkelijk ontstaan als een persoon zich te hard en/of te snel voortduwt terwijl hij slecht gepositioneerd is.

Compensatoire preventietechnieken zijn strategieën om het verlies aan kracht te omzeilen en zo enige beweging mogelijk te maken, terwijl kracht wordt opgebouwd. Een veel voorkomende compensatietechniek die mensen met een zwak schoudergewricht kunnen gebruiken, is bijvoorbeeld de schouder op te tillen en de arm dicht bij het lichaam te brengen. Hoewel dit enige beweging mogelijk maakt, zal het na verloop van tijd juist pijn veroorzaken en de kracht verder verminderen.

Tip: Ergotherapie bij JVDI de Fysioclub

2. Verminder pijn terwijl u kracht opbouwt

De 3e bewegingswet van Newton, een veel onderwezen theorie en natuurkundeles, stelt dat er voor elke actie een gelijke en tegengestelde reactie is, wat van toepassing is op de bewegingen van het menselijk lichaam. Wanneer bijvoorbeeld één spier zwak is, kan de tegenoverliggende spier te strak worden, wat pijn veroorzaakt. Compensatietechnieken, zoals het optrekken van de schouder om de arm dicht bij het lichaam te houden in een poging de pijn te verminderen, veroorzaken vaak een onevenwichtige spierbalans, en daardoor meer pijn. Bij compensatietechnieken, waarbij de schouder wordt bewogen, begint de borstspier (de pectoralis major genaamd) vaak aan te spannen, waardoor de spieren rond het schouderblad zwak worden.

Oefeningen in ergotherapie kunnen helpen.

Door de voordelen van ergotherapie worden patiënten voorgelicht en worden ze zich er meer bewust van hoe een onjuiste lichaamshouding bijdraagt tot het risico op meer pijn. Rek- en strektechnieken en manueel geleide oefeningen die door ergotherapeuten worden gegeven, zijn bedoeld om zwakke gewrichtsbewegingen te verbeteren en pijn te verminderen, en tegelijkertijd het gebruik van een extremiteit voor ADLs te verbeteren.

3. Zorg voor aanpassingsstrategieën en -materiaal

De hulp van een ander nodig hebben om dagelijkse activiteiten uit te voeren is niet ideaal. De uiteindelijke taak van een ergotherapeut is het verbeteren van iemands vermogen om zelfstandig activiteiten van het dagelijks leven uit te voeren. Met de hulp van een ervaren ergotherapeut zullen deelnemers een verbeterd bewegingsbereik zien en, in de meeste gevallen, op natuurlijke wijze weer in staat zijn om belangrijke dagelijkse taken uit te voeren als gevolg van de positieve effecten die voortvloeien uit de belangrijkste voordelen van ergotherapie.

In sommige gevallen met ernstige beperkingen in het bewegingsbereik, kunnen agressievere aanpassingsstrategieën of aanpassingsapparatuur nodig zijn:

Adaptieve strategieën verwijzen naar alle technieken of inspanningen die erop gericht zijn iemand te helpen zich aan te passen aan zijn huidige vermogen om zich bezig te houden met een ADLs:
Energiebesparing verwijst naar aanpassingsinspanningen om overmatige vermoeidheid tegen te gaan en energie te sparen voor de activiteiten die het belangrijkst zijn. Energiebesparing is vooral nuttig voor mensen met een ernstige hartaandoening die gemakkelijk vermoeid raken bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Zo is bijvoorbeeld het afdrogen na het baden een noodzakelijke activiteit, maar het gebruik van een handdoek om dit te doen kan vermoeiend zijn. Een ergotherapeut kan energiebesparende strategieën aanleren en meer geschikte opties bieden bij het aanpassen van ADL-beperkingen, zoals het dragen van een badjas van badstof om het drogen aan de lucht na een bad of douche mogelijk te maken.

Adaptieve apparatuur verwijst naar elk apparaat dat wordt gebruikt om te helpen bij het uitvoeren van ADL-taken met meer gemak en comfortniveaus:
Potopeners en douchestoelen worden beschouwd als hulpmiddelen. Een potopener verhoogt de kracht die iemand kan uitoefenen om zijn favoriete pot salsa te openen. Douchestoelen kunnen iemand met een beperkt evenwicht in staat stellen zelfstandig te zitten en te baden, in plaats van te proberen te gaan staan om te baden en te vallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *