De nadelen van teveel suiker

We eten massaal teveel suiker, zowel volwassenen als kinderen. Heel jammer natuurlijk, want dit kan flink wat nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Sommige nadelen zijn inmiddels algemeen bekend. Om deze reden willen veel mensen minder suiker eten, alleen lukt dit ze vaak niet. Deze blog richt zich op de nadelen van het eten van teveel suiker, om een duidelijker beeld te schetsen bij hoe slecht het nu echt is. Wellicht kan dit helpen met het eten van minder suiker.

Het effect op je tanden

Het eten van (te) veel suiker kan erg nadelige gevolgen hebben voor je tanden. Suiker kan namelijk op termijn je tanden blijvend aanpassen. Je tanden kunnen er namelijk broos van worden en in de meest extreme gevallen zelfs gaan rotten. Nu zal dit met een beetje teveel suiker echt niet gebeuren, maar stiekem komen best veel mensen in de buurt van echt schadelijke hoeveelheden. Het eten van minder suiker kan dus voor je tanden een positieve ontwikkeling zijn.

Het effect op je hersenen

Suiker heeft effect op een hormoon dat we dopamine noemen. Dit stofje geeft een gevoel van geluk af aan de hersenen. Wanneer iemand veel suiker consumeert wordt er dus veel dopamine aangemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat je in de toekomst nog meer suiker wilt eten, om datzelfde gelukkige gevoel te ervaren. Hierdoor kun je afhankelijk worden van suiker en wordt het steeds lastiger om nee te zeggen dat een snoepje of een stuk chocolade.

Het effect op je hart

Een overschot aan suiker zorgt voor veel insuline in het bloed. Wanneer het lichaam overmatig wordt blootgesteld aan insuline kunnen je aderen ontstoken raken. Hierdoor kunnen ze weer dikker en stijver worden. Dit zorgt voor extra stress op het hart, wat op termijn zeer slechte gevolgen kan hebben. Te veel suiker eten is dus ook voor het hart gevaarlijk. Bovenstaande is uiteraard wel een worst case scenario.

Het effect op je lichaamsgewicht

Suiker bevat veel calorieën, waarvan je vaak niet door hebt dat je er zoveel van eet. Hierdoor kun je meer eten dat je lichaam nodig heeft, waardoor je dikker kunt worden. Vaak hebben mensen die heel veel suiker eten dan ook overgewicht. Dit laat wederom zien waarom dit zo ongezond is voor een menselijk lichaam.

Veel mensen proberen vervolgens om gewicht te verliezen, maar vinden het erg lastig. Wij raden daarom aan eens te kijken naar blogs over afvallen van DailyFit. Hier staat veel informatie en vind je handige tips.

Het effect op je huid

Langdurig teveel suiker eten kan ervoor dat je huid sneller oud wordt en je dus eerder rimpels krijgt. Daarnaast kan het ook effect hebben op onzuiverheden. Ben je gevoelig voor acné? Dan kan het eten van teveel suiker dit verergeren. Dit kan vervolgens weer nadelig effect hebben op je zelfbeeld, wat natuurlijk ook erg jammer zou zijn.

Dus: niet te veel suiker eten

We kunnen concluderen dat veel te veel suiker nogal nadelig kan zijn voor je lijf. Vermijd daarom producten waar veel suiker aan wordt toegevoegd en kies voor pure producten, zonder poespas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *