Het is in Nederland heel normaal om af en toe een glaasje alcohol te drinken. Veel mensen zien dit niet als een probleem, behalve als het resulteert in overmatig alcoholgebruik. Wanneer je verslaaf bent aan het drinken van alcohol dan wordt je ook wel een alcoholist genoemd. Een alcoholverslaving is eigenlijk een aandoening die in de meeste gevallen geleidelijk ontstaat. Dit maakt het dan ook erg lastig voor veel mensen om van deze verslaving af te komen.
Hoe ontstaat een alcoholverslaving?
Een alcoholverslaving is niet iets wat je van de één op de andere dag krijgt. Het ontstaat vaak gedurende een langere periode en kan meerdere oorzaken hebben. Wat veel mensen niet weten is dat alcoholisme ook erfelijk is. Vaak zijn de kinderen van alcoholisten ook gevoelig voor de aandoening. Hiernaast is de opvoeding ook vaak een oorzaak. Wanneer er om een kind heen vaak gedronken wordt zal hij het snel opnemen en vroeg beginnen met drinken. Ook andere zaken kunnen een oorzaak zijn voor een alcoholverslaving. Zo kan depressie, onzekerheid en dwang een grote rol hebben in het ontstaan van de verslaving.
Wanneer ben je verslaafd?
Al snel wordt je een alcoholist genoemd wanneer je regelmatig een drankje doet. Het is dan ook lastig in te schatten of iemand daadwerkelijk verslaafd is aan de stof. Eigenlijk is het drinken van meer dan twee glazen per dag al te veel. Echter kunnen veel mensen dit doen en makkelijk nog stoppen met drinken. We spreken dus van een verslaving wanneer iemand niet meer zonder alcohol kan en het drinken dus ook niet mee ronder controle heeft. Deze verslaving heeft dan ook directe consequenties op iemands dagelijks leven.
Stoppen met drinken
Stoppen met drinken is enorm lastig en dit komt grotendeels doordat de verslaving over een langere periode ontstaat. Wanneer iemand verslaafd is moet hij de gevolgen zelf in gaan zien om te kunnen stoppen. Wanneer de persoon in staat is om de eerste stap te nemen, dan kan het proces eingelijk beginnen. Zo kan de persoon bij een afkickkliniek terecht voor hulp op maat.