Wist je dat.
5-6 kleine maaltijden er dag.

Meerdere maaltijden op een dag zijn erg gunstig om je bloedsuikerspiegel en je stofwisseling op peil te houden.  Zo houd je je eigen motor draaiende en voorkom je dips in je energieniveau.
Je zal merken dat je energie voor 10 hebt wanneer je meerdere eetmomenten op een dag inlast. Het helpt je daarnaast ook nog eens om overeten te voorkomen. Misschien ken je dat gevoel wel als je een maaltijd of tussendoortje hebt overgeslagen en een enorm knorrende maag hebt. Probeer dan nog maar eens te stoppen met eten en de juiste keuzes te maken.

Gezonde vetten.

Gezonde vetten zijn essentieel voor het menselijk lichaam. Zo heeft je lichaam bijvoorbeeld vet nodig om ook efficiënt te kunnen verbranden. Gezonde vetten vind je onder andere in avocado’s, noten, plantaardige oliën en kokosolie. Laat de bewerkte verzadigde vetten (zoals margarine, halvarine en vloeibare boter) die je in de supermarkt vindt links liggen. Deze zijn veelvuldig bewerkt, moeilijk te verwerken voor het lichaam en absoluut niet clean.

Drink water of thee.

We denken wel dat vruchtensappen of water met toegevoegde vitaminen gezond zijn, maar dat is helaas niet waar. Deze zitten vaak vol met calorieën waar je overgewicht van kan krijgen. Puur water uit de kraan of gekocht in een pak/fles is veelal het gezondste wat je kan drinken. Ook bevat water geen calorieën. Aangezien (groene) thee ook voornamelijk uit water bestaat, zal dat je ook helpen met afvallen.

Eet veel groente.

Omdat groente veel vocht bevat zul je merken dat je sneller verzadigd bent.

Vervang vlees door vis of kip.

Vis bevat minder slechte vetten dan varkensvlees en rundvlees. Gevogelte zoals kip is mager vlees en zal je dus helpen bij het afvallen.

Vermijd wit eten.


Hiermee wordt voeding bedoeld zoals suiker, rijst, pasta, brood en andere meelproducten. Deze voeding bevatten veel koolhydraten, oftewel trage suikers. Wanneer je deze koolhydraten niet direct verbrand, zullen ze worden opgeslagen in het lichaam als vet.
Matig met Alcohol.

Alcohol bevatten veel suikers, dus drink er niet te veel van.
Een wijntje op zijn tijd kan best..


Drink Zwarte Koffie.

Als je van koffie houdt, drink dan verse koffie of zwarte koffie.
De wat meer bijzondere koffies bevatten vaak ongezonde toevoegingen en veel calorieën. 
Stevig Ontbijt.

Ontbijt met eiwitten, trage koolhydraten en vezels. Havermout is hier uitstekend geschikt voor. Hierdoor heb je langer een voller gevoel. En voeg nog wat fruit toe voor de vitaminen.


Onbewerkt Voedsel.

Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Bewerkt voedsel bevat vaak veel verborgen suikers en weinig voedingswaarde. Daardoor vult het niet voldoende en zul je snel weer trek krijgen. Bewerkt voedsel heeft een verslavend effect door de suikers en vetgehalte, hierdoor eet je er vaak ook te veel van.
Gekruid Eten.

Kruiden zorgen voor een snelle stofwisseling. Het is dus prima om pittige kruiden aan je eten toe te voegen. Let er wel op dat je niet te zout eet en vervang zout voor zeezout.


Puur Fruit.

Het is beter om fruit gewoon te eten in plaats van het te drinken. Dankzij de vezels wordt je hongegevoel eerder gestild. Sapjes bevatten vaak veel toegevoegde suikers.
Gezonde Snack.

Mocht je 's avonds op de bank toch nog trek hebben in een snack, laat dan de koekjes, snoepjes en repen liggen en kies voor een handje ongezouten nootjes. Deze bevatten gezonde vetten en geen suikers.


Eetdagboek.

Houd een eetdagboek bij, zodat je je bewust bent van wat je eet. Hierdoor kun je patronen herkennen en makkelijker doorbreken.

Geniet van wat je eet.

Neem de tijd voor iedere maaltijd. Eet langzaam en kauw goed. Geniet van je eten. Je hersenen hebben namelijk de tijd nodig om te voelen of je al verzadigd bent. Hier zit wel 10 minuten tussen. Met rustig eten, voorkom je dat je te veel eet.


Lees het Etiket.

Door de etiketten van verpakkingen goed te lezen, kun je beoordelen of er niet veel toevoegingen in zitten. Kleurstoffen, verdikkingsmiddelen en geurstoffen helpen niet bij het afvallen. Weet wat je eet!
Gezonde inkopen.

Zorg dat je goed voorbereid bent. Haal veel gezonde boodschappen in huis (zoals fruit, havermout, speltbrood, ongezouten nootjes, groenten etc.). Dan ben je altijd voorbereid als je trek krijgt.


Deel je Doel.

Deel je doel met vrienden en familie. Op die manier kunnen de mensen om je heen rekening houden met je nieuwe lifestyle. En zullen ze je niet meer allemaal ongezonde dingen voorschotelen.