Succesverhalen.

In deze rubriek vind je succesverhalen van mensen die zich fitter en energieker voelen, slanker zijn geworden of juist een beter gewicht hebben bereikt door gezond te eten en te leven...


Het Succesverhaal van Marije Verheij

Auteursprofiel:
 

Auteur:  Marije is 26 jaar
Vriend:  Stephan, waarmee ze samen sport en die ook graag 'Clean' eet
Baan:    Beheer Studio Wilhelminapark, manager muziek ensemble, projectmanager marketingcampagne

______________________________________________________________


"Vanaf mij achttiende ben ik eigenlijk altijd te dun geweest.
Niet omdat ik dat van nature ben, maar omdat ik slecht voor mezelf zorgde.
Ik at veel te weinig en wat ik at bestond voornamelijk uit suiker. Ik kreeg van bijvoorbeeld koekjes weer even energie, maar dat was altijd van tijdelijke duur. Ik dacht niet over eten na, en was het nut van eten kwijt.
Ik wist niet goed meer hoe ik voor mijn lichaam moest zorgen en voelde me altijd slecht; futloos en moe.

Op een gegeven moment woog ik nog maar 45 kilo. Dat was wel een beetje rock-bottom.
Toen ik ook nog eens ziek werd, liet mijn lichaam heel goed merken dat ik te ver was gegaan. Het moest anders.
Ik moest mijn levensstijl nodig veranderen.

Ik kreeg therapie en ben in die tijd veel gaan lezen over voeding. En hoe je met voeding jezelf beter en gezond kan maken.
Al snel was ik eruit dat 'Clean' eten het beste was en goed bij mij past. Onbewerkt eten, veel groenten en eiwitten.

Recepten maakte ik mij snel eigen, ik leerde hoe leuk koken was en ik ontwikkelde steeds meer smaak voor lekker eten.

Hierdoor kwam ik steeds een beetje beter in contact met mijn lichaam. Ik begon weer te voelen wat goed of slecht voor me was. 
Ik ging beter slapen, stopte met roken en begon met sporten. Intussen merkte ik steeds meer voordelen van 'Clean eten.
Ik had geen hongeraanvallen meer, mijn huid werd mooier, mijn haar werd dikker, mijn nagels bleven sterk en ik kreeg ineens veel meer energie! Inmiddels sport ik heel fanatiek en geniet ik elke dag van 'Clean' eten. 

Ik heb eindelijk een normaal gewicht bereikt, én voel me beter dan ooit!"


MarijeHet Succesverhaal van Marije


Auteursprofiel:

Marije is 41 jaar, getrouwd, baan: planner, dochter van 5,5 jaar

______________________________________________________________

Van jongs af aan ben ik stevig geweest, tenminste dat werd mij altijd zo verteld.

Maar als ik terugkijk naar foto's van mijn schooltijd of van toen ik begin 20 jaar was, vond ik mijzelf eigenlijk helemaal niet dik en vraag ik mij af waarom ik mij dat altijd door mensen heb laten aanpraten.

Eten als troost
Wel zag ik eten altijd als een soort beloning. Ik ben een echte troosteter. Doordat ik jarenlang hard werkte in wisseldiensten, hielp dit ook niet echt met het oog op gezond eten en werd ik met de jaren steeds een beetje dikker. Tussendoor viel ik wel eens behoorlijk af. Bijvoorbeeld bij een gebroken hart of een ander groot verlies, maar ik kwam altijd weer kilo's aan en meestal meer.

Hoe het opstapelde...
In 2010 werd onze dochter geboren. Tijdens mijn zwangerschap kwam ik maar 11 kilo aan. Op zich niet niet heel veel, dus ik dacht dat het er snel weer af zou gaan. Voor mijn zwangerschap was ik wel al te zwaar.
In februari 2012 brak ik bij het fietsen in de sneeuw mijn been. Best heftig want ik had een dubbele beenbreuk. Ik ben daar maanden zoet mee geweest, en toen werd ik enorm geconfronteerd met mijn overgewicht. Ik kon de eerste weken nauwelijks met krukken lopen, maar met hulp van mijn geweldige man en topper van een fysiotherapeut ging het langzaam beter.
Ik had mijzelf als doel gesteld om in spetember van dat jaar de dam tot damloop te wandelen. Dit was een enorme uitdaging, want ik had immers maanden niet gelopen. In september liep ik samen met collega's, mijn geweldige man en onze dochter ( in de kinderwagen) van Amsterdam naar Zaandam. Ik was beretrots! Ik had voor het eerst geleerd  dat je iets kan opbouwen en voor elkaar kan krijgen (fysiek en mentaal) door hard te werken en dat als je doorzet je doel echt kunt bereiken. Voor velen misschien logisch, maar voor mij een openbaring.

In maart 2013 moest ik weer geopereerd worden. Ik had het jaar ervoor een pen van 38 cm in mijn been gekregen.  Ja daar liep ik toen de dam tot damloop mee. En die pen moest er weer uit. Ook bij de tweede operatie ben ik enorm gesteund door een topper van een fysiotherapeut. Ze heeft  mij echt over mijn angsten heen geholpen. Ze verdient een pluim.

Maar ik was nog steeds te zwaar.  Er kwam gedoe op mijn werk en ik kwam in een conflict terecht. Lang verhaal kort: na 18 jaar lag ik eruit! Ik was zoooo verdrietig. Echt, mijn hart was gewoon gebroken. Het gevoel dat ik controle over dingen had, glipte weg. Ik was de lessen die ik had geleerd over doorzetten echt even kwijt.

Ik had geen zin om te sporten en lette al helemaal niet op wat ik at. De voor-foto is van de kerst 2013, na de tweede operatie en tijdens de stress rondom het werk.

Het moest echt anders
Ik was er in maart 2014 ineens zo klaar mee. Ik wilde weer grip op mijn leven krijgen. Ondanks het conflict met mijn werkgever, wilde ik gezonder gaan leven.
Ik was bang dat ik op deze manier niet oud zou worden. Maar ook mijn dochter en mijn lief, die mij zo gelukkig en blij maken, verdienden een gezonde Marije. En natuurlijk ik zelf ook!

Heel langzaam ben ik anders gaan eten, niet gaan lijnen! Ik ging gezonder eten en at geen troep meer. En echt geloof mij, ik vervang niets tot ik een lekkere gezonde vervanger heb gevonden. Heel langzaam voelde ik aan mijn kleren dat ik gewicht verloor. Toen ik op mijn zwaarst was, durfde ik niet meer op de weegschaal gaan staan. Het ging mij namelijk niet alleen om gewicht verliezen, maar ik wilde gezond zijn.  Welk gewicht daar ook bij hoorde. Ik vind het moeilijk om te merken hoe verschillend mensen tegen je doen als je dun of wat dikker bent. Ik heb ook eens 65 kilo gewogen en mensen gedragen zich dan echt anders. Uit protest wilde ik bijna niet meer gezond gaan leven, omdat ik dat gedrag afkeur.

Door gezond te eten, krijg je echt een ander gewicht. Dat gebeurt gewoon, en ik werd er ook steeds gelukkiger mee. Ik kon kleren aan die ik nooit had gepast of altijd hadden gekneld,  en ik kon achter mijn kind aanrennen, wauw! Ik werd er zo blij van! En het koste me helemaal geen moeite. Eigenlijk at ik gewoon waar ik zin in had. Ja ook patat met mayonaise, daar kan ik echt niet zonder hoor, maar ook steeds meer groente  en fruit. Ik ging, omdat ik veel thuis zat, op zoek naar lekkere recepten en maakte van alles zelf.

In september 2015 liep ik samen met een vriendin de Mudmasters 6 km in Bindinghuizen.

Ik, Marije, was altijd boven de 100 kilo, ik kan niet sporten, ik ben altijd moe. Maar ik liep gewoon de hele race uit, bijna helemaal alleen want mijn vriendin liep veel beter. Maar met wat gevloek hier en daar heb ik het echt gedaan. Ik was op mijn bevalling na, nog nooit zo trots op mijzelf geweest. Als ik dit kan wat kan ik dan nog meer?

En nu?
Het is nu maart 2016, twee jaar geleden woog ik 128 kilo en was ik klaar met het ongezond leven, en nu weeg ik 92 kilo. Ik ben op dit moment 36 kilo afgevallen, en weet nog niet waar ik uit ga komen. Op dit moment sta ik een beetje stil en ben zelfs weer iets aangekomen. Dat komt omdat ik niet sport. Dus ik weet heel goed wat ik moet doen om het weer op te pakken. Een maatje 36 hoef ik niet te zijn. Dat staat mij ook niet. Ik wil ook van het leven blijven genieten met af en toe wat lekkers! Maar mijn streven is wel om niet meer boven de 100 kilo te komen, en of dat lukt? Nu ik veel meer weet over voeding dan twee jaar geleden en wat het allemaal doet, gaat dat vast lukken. En mijn prachtige dochter en geweldige man hebben gelukkig ook de smaak te pakken. Dat helpt natuurlijk enorm. Zonder hen was het mij sowieso nooit gelukt en zonder hun steun was ik nooit waar ik nu ben.

Mijn advies voor anderen is eigenlijk: Vind je eigen weg, neem de tijd, snel kilo's kwijt willen raken helpt gewoon weg niet, en kies wat jij lekker vind. Ik kan vertellen wat bij mij heeft geholpen, maar wij hebben allemaal een eigen weg, wat voor mij helpt kan voor jou juist het verkeerde zijn. 

Marije